Centrul Medical Medreflex Line - Cluj-Napoca
Totul despre hernia de disc

CE ESTE HERNIA DE DISC ?

Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se rupe, se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.

Pentru a intelege mai bine ce este hernia de disc, trebuie sa facem apel la informatiile referitoare la modul in care este construita coloana vertebrala. Coloana vertebrala este compusa din mai multe vertebre, intre care se afla discurile intervertebrale. Rolul discurilor intervertebrale este acela de a conferi coloanei elasticitate si in final posibilitatea de miscare a corpului (flexie, indreptare, aplecare in lateral).

Aceste discuri intervertebrale au in componenta lor un nucleu pulpos, format din proteine cu aspect gelatinos, care dau discului elasticitate si ii confera rolul de amortizor. Nucleul pulpos este inconjurat de un inel fibros, care fixeaza nucleul si da stabilitate discului intervertebral.

Un lucru foarte important de stiut este ca discul intervertebral beneficiaza de o irigatie sanguina directa doar pana la varsta de 7 ani, dupa care el primeste doar o irigatie indirecta, prin difuziune de la vasele din jur odata cu comprimarea si revenirea discului la forma initiala din timpul miscarilor coloanei. Aceasta inseamna ca inca de la varsta de 7 ani discul intervertebral incepe sa imbatraneasca.

O alta caracteristica foarte importanta a discului intervertebral este aceea ca el, prin intermediul proteinelor cu aspect gelatinos amintite mai sus, are capacitatea de a fixa apa si apoi de a o elibera. Acest lucru ii da posibilitatea sa-si indeplineasca functia de amortizor. Cand asupra coloanei vertebrale se exercita o presiune, proteinele din nucleul pulpos fixeaza rapid apa si functioneaza ca o pernita elastica, iar cand presiunea asupra coloanei scade, proteinele elibereaza rapid apa fixata. Pentru realizarea acestui proces de hidratare-deshidratare este nevoie de un anumit interval de timp, iar in cazurile cand presiunea asupra coloanei creste prea rapid pe unitatea de timp sau daca are o valoare prea mare, hidratarea nu mai poate fi realizata la timp si incep sa apara leziuni la nivelul discului intervertebral. Asa apar in timp fisurile care in final duc la aparitia herniei de disc.

Exista 3 etape in aparitia si dezvoltarea herniei de disc:

1) Hernierea discului. In aceasta faza, proteinele din nucleul pulpos patrund in fisurile inelului fibros. Discul se umfla si depaseste vertebrele. De multe ori, in acest stadiu nu sunt afectate nici maduva spinarii si nici radacinile nervoase, de aceea pot sa nu apara simptome.

2) Ruptura de disc. In aceasta faza, materialul din interiorul nucleului trece de inelul fibros, sunt afectate radacinile nervoase si incep sa apara simptomele specifice herniei de disc.

3) Fragment liber. In aceasta faza, o parte din nucleu se rupe si devine fragment liber in canalul vertebral, unde comprima maduva spinarii si radacinile nervoase din zona respectiva. Simptomatologia se agraveaza mult.

 

Simptome ale herniei de disc

HERNIA DE DISC LOMBARA
(cea mai frecvent intalnita forma de hernie de disc)

 

 • in prima faza poate fi chiar asimptomatica, daca nu este afectata cel putin o radacina nervoasa
 • dureri care incep de la nivel lombar si se extind treptat in unul sau ambele picioare, pana la varf
 • furnicaturi si amorteli care incep de la nivelul sezutului si se extind de-a lungul piciorului, pana in gamba si degete
 • slabiciune, care in functie de gravitate bolii, poate fi in unul sau in ambele picioare
 • durere la nivelul fetei anterioare a coapsei
 • Sindromul de coada de cal, care consta in:
  -- slabiciune in ambele picioare
  -- pierderea controlului vezicii urinare, cu incontinenta urinara (pierdere de urina)
  -- pierderea controlului colonului si a actului de defecatie
  -- dereglarea functiilor sexuale (la ambele sexe)

 

HERNIA DE DISC CERVICALA

Hernia de disc cervicala prezinta anumite simptome specifice:

 • Dureri la nivel cervical, in functie de discul afectat (faza de inceput)
 • Durerea poate iradia in omoplat, umar, brat, antebrat si degete
 • Cu agravarea bolii, apar parestezii (amorteli) in zonele amintite. Se poate ajunge la pareze si tetrapareze (deficit in cele 4 membre)
 • Deficit motor
 • Tulburari sfincteriene

Diagnosticarea herniei de disc

In cadrul centrului nostru medical va oferim posibilitatea de diagnosticare cu ajutorul TERMOGRAFIEI. Aceasta metoda imagistica are mai multe avantaje, printre care amintim:

 • Nu iradiaza (un mare avantaj pentru pacienti). Spre deosebire de celelalte metode imagistice pentru depistarea afectiunilor coloanei (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata) care iradiaza puternic pacientii, termografia este un tip special de fotografie care nu emite nici un fel de radiatie spre pacient ci capteaza radiatia infrarosie emisa de caldura corpului pacientului. 
 • Se poate aplica la orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide)
 • Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (tocmai pentru ca nu iradiaza)
 • Ajuta atat in diagnosticul cat si in tratamentul acestei boli
 • Vede dinainte riscul unei persoane de a face hernie de disc (sesizeaza degradarea coloanei si indica riscul respectiv)
 • Se pot stabili numarul de sedinte necesare pentru tratament
 • Ofera precizie in tratament (se face sub scanare termografica)
 • Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si cand trebuie repetat
 • Este mai ieftina si mai usor de efectuat

 

Tratamentul herniei de disc

Doar 5 % dintre herniile de disc ajung sa fie operate. Restul se pot trata medicamentos cu conditia ca pacientul sa se prezinte rapid la medic, sa ii fie pus un diagnostic corect si sa se stabileasca un tratament corespunzator.

Centrul nostru medical s-a orientat spre tratamentele de recuperare medicala pe baza naturista. Sub indrumarea Dr. Petre Muresan, s-au obtinut rezultate deosebite in tratarea acestei afectiuni. Printr-o foarte buna colaborare intre medicul curant si pacient (care trebuie sa respecte exact recomandarile facute in momentul consultatiei si mai apoi pe tot parcursul tratamentului), s-a reusit evitarea interventiei chirurgicale pentru multi pacienti propusi pentru aceasta metoda de tratament.

In centrul nostru medical se aplica un tratament complex a herniei de disc, tratament format din:

Sedinte de REFLEXOTERAPIE

Reflexoterapia, pe langa efectele sale extrem de benefice asupra coloanei si herniei de disc, pregateste terenul pentru aplicarea urmatoarei metode de tratament: infiltratiile.

INFILTRATIILE LOCALE -

Acestea se fac sub scanare termografica, exact in punctele pe care le indica termograful, prin aceasta crescand foarte mult precizia si eficacitatea lor. Sunt efectuate folosind remedii naturiste, cu efect de regenerare a coloanei vertebrale in general si a discului afectat in particular.

Pentru a exemplifica efectul tratamentului pe care il aplicam, va prezentam 2 termograme efectuate aceluiasi pacient: prima efectuata la inceputul tratamentului, iar cea de-a 2-a dupa 16 zile de la inceperea tratamentului pentru hernie de disc cervicala:

Termograma - Hernie de disc lombara la inceputul tratamentului
termograma #1: Hernie de disc lombara la inceputul tratamentului
Data efectuarii termogramei: 06.12.2010

 

Termograma - hernie de disc lombara dupa 12 zile de la inceperea tratamentului
termograma #2: Hernie de disc lombara dupa 12 zile de tratament
Data efectuarii termogramei: 18.12.2010

Cu ajutorul termografului se poate stabili diagnosticul, numarul de sedinte de tratament necesare, se poate urmari eficacitatea tratamentului aplicat si se poate determina cand trebuie repetat acel tratament.

Daca doriti sa aplicati o metoda de tratament naturista, foarte eficienta si fara efecte adverse, puteti apela cu incredere la centrul nostru medical si la metodele noastre de tratament si recuperare.

Emisiuni TV - inregistrari cu d-l dr. Petre Muresan

Dr. Petre Muresan
Centrul Medical Medreflex Line - Cluj Napoca